Krul Alert #9 – Meer haaruitval in de herfst wat doe je er aan?
Het is een normaal verschijnsel dat je haar in de herfst meer uitvalt dan in de andere seizoenen.
Bij sommigen is het haarverlies tot wel vier keer meer dan normaal.

Waar komt het door?
De warmte en het zonlicht in de zomer zorgen voor een positieve invloed op de hormonen, waardoor het haar sneller groeit. Aan het einde van de zomer zit een deel van het haar in de laatste fase. Dit is de reden dat er in de herfst veel haar uitvalt, het is dus niet ernstig en volkomen normaal. Na enkele weken zal het haaruitval weer verminderen.

Wat is er tegen te doen?
Zolang het herstel tussen de 4-6 weken duurt, dan is er niks aan de hand. Wordt het haar erg dun, dan kan je er wat aan doen om de haargroei te stimuleren. Je gaat dan niet het haar behandelen, maar de hoofdhuid.

Hieronder een aantal tips om haarverlies in de herfst te voorkomen:
1. Neem veel vitaminen en mineralen in. Eet voedsel die rijk is aan ijzer, omega-3, zink en vitamine B en D3 en Biotine kauwtabletten. Eet bijvoorbeeld zalm, spinazie, walnoten, kip, eieren, lijnzaadolie en yoghurt.

2. Zo min mogelijk chemische middelen gebruiken voor het haar. Het is raadzaam om het haar niet te verven, maar mocht je dat wel willen doen, beperk het tot één keer per 6-8 weken.

3. Masseer je hoofdhuid één keer per week zachtjes met een druppeltje olie, dit bevordert de haargroei. Laat de olie wel een paar uur intrekken en spoel het uit met shampoo. Oliën die je kunt gebruiken: lavendel-, pepermunt-, rozemarijn-, cederhout- en clary sale olie) De olie kun je ook in je shampoo druppelen. Masseer je haar met de massage borstel dat bevordert een goede bloedsomloop.
Dit kan ervoor zorgen dat je minder haaruitval hebt en dat je haar sneller gaat groeien.

4. Was het haar met lauw/koud water en niet met heet water.

5. Doe voorzichtig met het haar. Borstel niet te hard, droog zachtjes af en vermijdt de föhn zoveel mogelijk.

6. Koop plantaardige shampoo, bijvoorbeeld die op mijn site staat.

7. Rook niet.

8. Probeer niet te stressen.

9. Goede borstel gebruiken die zo min mogelijk haren uit het hoofd trekt. De detangling brush is echt zo fijn hiervoor.

Trek je echt hele dikke plukken uit je hoofd of blijven er een hele lange tijd haren uit je hoofd vallen ga dan naar de dokter voor een bloedonderzoek. Het kan zijn dat je last hebt van bloedarmoede, schildklier, hormonen, gewichtverlies of een haarziekte. Stress of slechte voeding kunnen ook haaruitval veroorzaken en ook na een zwangerschap of corona valt het haar vaak uit.